Archives

Author's Posts

Az egészségügyben a (gyógyszer)technológiai innovációk egyrészt új terápiás lehetőségeket kínálnak, másrészt nyomás alá helyezik az egészségügyi költségvetést. A kórházi ellátás emelkedő áraival nem könnyű megbirkózni – Dániában sem. A probléma orvoslására a dániai kormány egy új modellt vezetett be, amely priorizál és dönt az új gyógyszerek, indikációk, terápiás irányelvek elfogadásáról és alkalmazásáról a mindennapokban.

Continue reading Hogyan döntenek a dánok a befogadásra kerülő új gyógyszerekről, technológiákról és az irányelvek elfogadásáról?

Az egészségügyi ellátó intézmények vezetői számára jól ismert, hogy a betegek kórházakat érintő kedvező megítélése és az alkalmazottak elkötelezettségének növekedése szorosan összefonódik, azonban csak kevés intézmény gyűjti és analizálja az említett paraméterek adatait azért, hogy megértse a két tényező közötti kapcsolatot.

Continue reading Javuló megítélés + elkötelezett munkaerő = jobb besorolás + profitnövekedés

Az egészségügyi szektorban világszerte a kollaborációk új formáit vezetik be, mintegy válaszként arra az egyre jobban elhatalmasodó nyomásra, hogy az egészségügyi költségek csökkentése az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés és az ellátás minőségének csorbulása nélkül történjék. A folyamatok részeként Belgiumban 2015 áprilisában egészségügyi akciótervet hirdettek ki, amely egy strukturált kórházi hálózatrendszer létrehozását célozta meg.

Continue reading Belgiumban kórházi hálózat létrehozása a cél

Az észt egészségbiztosítási rendszer pénzügyi fenntarthatóságának érdekében markáns változások történtek a 2017-es reform részeként. Bár a változtatások szükségessége egyértelmű volt, a megvalósítás mégis több mint egy évtizedet igényelt.

Continue reading Észtországi reform az egészségbiztosítási rendszer pénzügyi fenntarthatóságáért

Szőhetnek-e stratégiai terveket a kórházigazgatók, miközben ötvenmilliárd forint felett van a kórházak kifizetetlen számláinak összege? A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szerint igen, és a HungaroMed  keretében szervezett konferencián egy egész napot szántak erre, de azért nem kis izgalommal várták, hogyan fogadja majd ötletüket a közönség. Cserháti Zoltánt, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ oktatóját, az egyik előadót kérdeztük – Élő Anita interjúja. Continue reading A stratégiai tervezés lehetősége az egészségügyben – interjú dr. Cserháti Zoltánnal

Léggömbök várták a Stratégiai Nap résztvevőit a HungaroMed egészségügyi szakkiállítás és konferencia második napján. A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság tartott tanácskozáson arra kérték a hallgatóságot, hogy a lufikra olyan fogalmakat írjanak fel, amelyeket „el kell engedni”, mert gátolják a jövőépítést. A legtöbben a kifizetetlen számlák tömegét említették, ugyanis a tavalyi összeg 121 százalékán állunk, és ez alapjaiban befolyásolja az egészségügy működését.

Continue reading Tűzoltás vagy jövőképtervezés?

Hatalmas érdeklődés övezte azt a „CE2020” címmel meghirdetett, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság által szervezett, az orvostechnikai iparág jövőjét latolgató konferenciát, mely alapvetően arra próbált választ keresni, felkészültek-e a magyarországi cégek arra az európai uniós szabályozásra, mely jövő májustól alapjaiban megváltoztatja működési feltételeiket.

Continue reading CE2020: az orvostechnikai ipar jelene, jövője – konferenciabeszámoló

Csak úgy hullanak az egészségügyre a tízmilliárdok, legalábbis a hírekben. A hétköznapokban mégsem sokat érzékelünk ebből. Rendhagyó interjút készítettünk hát Sinkó Eszterrel, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság alelnökével. Beszélgetés közben gigantikus táblázatokkal vettük körbe magunkat, időnként megálltunk, hogy Sinkó Eszter számoljon, összevessen és megfejtse a feladványt: miért nem érzi a beteg a többletet az egészségügyben, s mi lenne erre a megoldás. Élő Anita interjúja.

Continue reading Miért nem érződik az egészségügyön a költségvetési többletpénz? – Sinkó Eszter megfejtése