A digitalizáció az egészségügyben is diszruptív folyamatokat generál

A saját egészségünk sem fenntartható, ha nem találunk innovatív megoldásokat, digitális egészségügyi innovációkat a problémák kezelésére – mondta a Portfolio-nak adott interjújában Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának alapító igazgatója.

Az interjú során Szócska Miklós elmondta, egy uniós projekt részeként Lettország egészségügyi minisztériumának egy éven keresztül változtatásvezetési képzést nyújtott az az általa irányított Egészségügyi Menedzserképző Központ. Több mint száz lett orvos, közgazdász és a miniszteri kabinet egy éven át velük dolgozott változtatási kezdeményezéseken és reformjaik megvalósításán. Képzésükben kellő hangsúlyt kapott a módszeres változtatás.
Módszerük lényegét egy hazai példával, a szervtranszplantáció rendszerének átalakításával szemléltette:
a szervdonációs rendszer paranoiás feltételek között működött, és életek múlhattak azon, hogy politikailag lehetetlenségnek számított nemzetközi szervdonációs szervezethez csatlakozni. Amikor beléptünk az ajtón egyből olyan szinten ültünk le beszélni az érintettekkel, hogy az összes transzplantológus sebész a szobában volt, sőt ott voltak a szervátültetett betegek érdekvédelmi szervezeteinek képviselői is, illetve részt vehetett a sajtó is. „
Végigegyeztették,  hogy mi lenne a normális megoldás, eljutottak egy olyan konszenzusig, amelynek köszönhetően fénysebességgel emelkedett a szervtranszplantációk száma, és rengeteg ember annak köszönheti az életét, hogy egy módszeres változtatással a betegeket és a rendszer szereplőit maguk mellett és a kriminális ügyeket maguk mögött tudták. Az akkor megteremtett szakmai együttműködés ma is működik, azóta hazaköltöztették a tüdőtranszplantációt is Bécsből. Mint mondta, ilyen és ehhez hasonló megoldásokon dolgoztak a lett kollégákkal, elképesztő érzés volt látni a fejlődésüket.  
Az interjúban szó esett az egészségügyben keletkező adatok hasznosításáról, az ellátórendszer tervezéséhez, vagy akár a politikai játszmákhoz nélkülözhetetlen adatbányászatról, a jövő digitális egészségügyét megalapozó Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben rejlő lehetőségekről és arról is, hogy miért fontos, hogy nemzetközi színtérre emelkedjen az e-health, a digitális egészségügy, illetve a big data megközelítés.
Szócska Miklós Portfolio-nak adott interjúja itt olvasható