A jövő ételei, avagy mit eszünk majd 2028-ban?

Többen hallhatták már, hogy a jövőben valószínűleg kevesebb húst és tejterméket fognak fogyasztani az emberek. Mit kínálnak még ezen kívül számunkra a következő évtizedek?  A jövő ételeinek megálmodói és megvalósítói szerint valószínűleg eljön a személyre szabott étrendek, az egzotikus zöldségek, a robotséfek és a bűntudatmentes kulináris élvezetek ideje – írja www.sciencefocus.com.

Genomra szabott ételek

Az emberi szervezet a genetikai adottságai, a bélrendszerben található, minden egyes egyénre ujjlenyomatként jellemző mikrobiom és a különféle szervek működésében mutatkozó, interindividuális fiziológiás eltérések függvényében hasznosítja a tápanyagokat. A jövőben az egyénre szabott étrendek kialakításának kulcsa – egyéb tényezők, köztük a mikrobiom és a fizikai aktivitás figyelembe vétele mellett – a DNS-tesztek elvégzése lehet, aminek segítségével megmondható az, hogy egy adott személy milyen gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát fogyasszon és milyen gyakorisággal.( Ennél többről van szó, a mikrobiom összetétele és a fizikai aktivitás ugyanolyan fontos – megjegyz. a szerk.)

Tápláló fogások

Génszerkesztési eljárással – CRISPR-Cas9 technológiával – lehetővé válik olyan tápanyagokban és vitaminokban dús élelmiszerek előállítása, amelyek az adott növényben természetes körülmények között csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem fordulnak elő. A fent nevezett módszerrel ausztrál kutatók A-vitaminban gazdag, aranyszínű banánt állítottak elő. Emellett, sikerült már magas protein tartalmú burgonyát, gabonát, rizst is előállítani, omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag lenmagot, valamint a szervezet számára a vasat könnyen emészthető formában tartalmazó salátát „alkotni”, csakúgy, mint hipoallergén földimogyorót termeszteni.

Korábban soha nem tapasztalt ízek

A következő évtizedek új ízeit a húsmentes húsok és tejmentes tejtermékek hozhatják. Húsmentes hamburgerpogácsa, állati eredetű összetevőktől mentes tejtermékek és baromfitojás felhasználása nélkül előállított tojásfehérje lehet a jövő élelmiszere. A receptek után kutatva kiderül, hogy a húsmentes hamburgerpogácsa búzafehérjét, kókuszdióolajat, burgonyafehérjét és ízesítő anyagokat tartalmaz, köztük a hús vörös színét adó hem molekulát, amit növényekből vontak ki és fermentációval állítottak elő.

Bűntudat nélküli édességfogyasztás

A világszerte rohamosan terjedő elhízás a kalóriabevitel megszorítását teszi indokolttá. Több, kalóriabombának számító élelmiszernél a kevesebb zsír, cukor, só alkalmazása, ugyanakkor a korábban megszokottal megegyező ízvilág biztosítása a cél. E célt szolgálhatja az édesítőszerek új generációja is. Léteznek ugyan napjainkban is mesterséges édesítőszerek széles választékban, de azoknak több kellemetlen mellékhatása (pl. puffadás, hasmenés) lehet. Ezt kiküszöbölendő az élelmiszermérnökök mikroszkopikus méretű inert ásványi részecskék felszínét vonják be cukorral, és így biztosítják azt, hogy az ízhatás nagyobb ízérzékelő felületen jöhessen létre, és a kellő mértékű édességérzet – alacsony cukortartalom mellett is – garantált legyen.

Kreatív élelmiszerek

A 3D-nyomtatás a kreatív élelmiszerek végeláthatatlan sorát kínálhatja. Ez a módszer forradalmasíthatja az édességek palettáját is – a legkülönfélébb, rágható állati formáktól kezdve egészen az Erzsébet királynő fejét megformáló nyalókáig bármi létrehozható. Így készülhet majd a jövőben a szív alakú pizza vagy a szószban feloldódó üreges kruton.

(Forrás: www.sciencefocus.com)

IRATKOZZON FEL A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGYI MENEDZSMENT TÁRSASÁG HÍRLEVELÉRE!