Az adat mutatja az utat

A mesterséges intelligencia (AI)  az emberrel ellentétben nem fárad el, a monoton munkát csekély hibalehetőséggel tudja elvégezni” – idézi Májer Bálintot, az OTT-ONE Nyrt. vezérigazgatóját a Portfolio.

Az OTT-ONE Nyrt. egy olyan mesterséges intelligencián alapuló képfelismerő rendszer egyik fejlesztője, amely az egyes iparágak igényeire szabható. Így drónok segítségével lehetővé vált vele erdők állapotvizsgálata, tűzterjedés hatékony modellezése vagy mezőgazdasági területek részletes elemzése is. S ugyanígy segíthetik a légi irányítást, vagy akár mozgási anomáliák (közlekedési káosz, tömeg pánik) detektálását is.

A kórházak digitalizációja (például a képalkotó technikák terjedése) is rengeteg mintát generál mindenféle probléma vizsgálatához. Míg egy szakorvos évente legfeljebb pár száz vagy pár ezer esettel találkozik, egy AI alapú tanuló rendszer akár több millió mintát is „láthat” egyszerre, így igen kifinomult diagnosztikai rendszerek építhetők.

Erre konkrét példát is idéz a lap. Magyarországon a felnőttek közel 8 százaléka szenved cukorbetegségtől, továbbá 8 százalék pedig közel áll ahhoz, hogy cukorbeteggé váljon. A diabétesz egyik tünete az érkárosodás, amit többek között a szemfenék erein lehet megfigyelni. Bár kisebb mintákon az AI alapú diagnosztikai megoldások is egyre jobban teljesítenek, az OTT-ONE Nyrt. első lépésben egy hatékony előszűrésre alkalmas rendszert szeretne kifejleszteni. Azt már lehetne országosan használni,  s az előszűrés során kapott nagy mennyiségű adat segítségével a későbbiekben lehetővé válik nagy pontosságú diagnosztikai rendszer kifejlesztése is.

További részletekért kattintson ide!