iLof: cél az Alzheimer-kór felfedezésének forradalmasítása

Jelenleg több mint 50 millióan élnek Alzheimer-kórral a világon, számuk pedig 2050-re megtriplázódhat – áll abban a jelentésben, melyet 2019-ben hozott nyilvánosságra  a Nemzetközi Alzheimer Társaság (ADI).

Minden 12 daganatos megbetegedéssel kapcsolatos kutatásra csak egy Alzheimer-kórt vizsgáló tanulmány jut, miközben a világon három másodpercenként eggyel nő a demenciával élők száma. A betegség eredetét az orvostudomány nem érti, gyógyszer sincs rá, a betegséget még mindig nem kezelik a helyén.

Ezen szeretne változtatni a portugál iLof csapatát azonban nagyon izgatja a kérdés, hogy miért is nincs az Alzheimerre gyógyszer – arra jutottak, hogy a probléma már a klinikai gyógyszerkísérleteknél kezdődik. A vezető gyógyszercégek évente 400 millió eurót költenek páciensek vizsgálatára, de mivel ezek hosszadalmasak és megterhelők, nagyon sokan menet közben kiszállnak a kísérletekből, vagy eleve kizárják őket a gyógyszercégek.

A portói egyetem inkubátorából induló iLof azt ígéri, hogy – mesterséges intelligenciára és fotonikára épülő – technológiájával 40 százalékkal tudja csökkenteni a vizsgálatok költségét és 70 százalékkal azok időigényét.

Az EIT Health úgynevezett Wild Card programjába már sikeresen bekerültek és 2 millió eurós finanszírozáshoz jutottak, továbbá megnyerték az EIT Jumpstarter startupverseny egészségügyi kategóriáját 2019-ben.

(Forrás:memt.hu)