Jó helyre került a Medicina Évkönyvből eddig befolyt adomány

Advent a várakozás ideje. Van, aki a csillogó-villogó karácsonyi ünnepet, az ajándékozást várja, van, akinek sokkal többet jelent a várakozás, aki a lelkét is felkészíti Jézus születésnapjának megünneplésére. Aztán vannak, nem kevesen, akik életük utolsó szakaszában lévén, önmagukba burkolódzva nem is tudják már, vagy nem akarják tudni, mire várnak, náluk talán homályba vész a Karácsony is.

Nem így van ez a Szent László Kórház hospice ellátást nyújtó osztályán, ahol az előtérben gyönyörűen feldíszített, csaknem mennyezetig érő karácsonyfa áll, valamennyi kórterem ajtaján illatos fenyőágak, a folyosón és a betegszobák falán csodálatos festmények teszik otthonossá a környezetet. Az intézményben 1995 óta nyújtanak ellátást a végstádiumú daganatos betegeknek. Ma orvosok, főállású pszichológus, tapasztalt ápolók végzik 24 órás szolgálatukat, gyakorolják hivatásukat. Ők tudják, hogyan kell bánni a hozzájuk került idősebb vagy fiatalabb végállapotú beteggel. Az osztályt bármikor látogathatják a hozzátartozók, az éjszakát is ott tölthetik, külön konyha áll a rendelkezésükre. Az egyik szobát pedig úgy rendezték be, hogy a hozzátartozók – ha igénylik – betegükkel tölthessék annak utolsó óráit.

„Az onkológiáknak nemcsak az a feladatuk, hogy a betegeket a gyógyulás felé vezessék, hanem az is, hogy ha a gyógyulás már nem reális célkitűzés, akkor segítsenek az élet utolsó szakaszában is” – mondja Bodoky György professzor, az onkológiai centrum vezető főorvosa. Ma a Szent László Kórházban európai színvonalú aktív onkológiai centrum, ambulancia és kórtermek, valamint hospice részleg fogadja a betegeket, és korszerű körülmények között dolgozhatnak a centrum munkatársai.

Abból az alkalomból kerestük fel az intézményt, hogy jelképesen átadjuk a Medicina Fórum 2021/2022 évkönyv jubileumi kiadásának értékesítéséből eddig befolyt adományt a kórház hospice osztálya javára. Az évkönyv 2022. november 17-i bemutatását követően hirdette meg jótékonysági kezdeményezését a Medicina Fórum és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság (MEMT). Magánemberek, szakmai szervezetek, cégek álltak a kezdeményezés mögé, akiknek nagylelkűségükért köszönetet mondunk. Segítségüknek hála, december közepéig meghaladta az önköltségi áron megvásárolt könyvek értékesítéséből származó összeg az 500.000 forintot, amelyet december 19-én adott át Nógrádi Tóth Erzsébet, a kötet alapító főszerkesztője és Gaál Péter, a MEMT elnöke Bodoky György professzornak. A könyvvásárlásra a készlet erejéig ezután is lehetőséget adunk, amely a memt.titkarsag@gmail.com címen megrendelhető.

„Az onkológia szégyene, ha elengedjük azoknak a rákbetegeknek a kezét, akiknek az orvostudomány jelen állása szerint nem tudunk további onkológiai kezelést biztosítani. Az aktív daganatellenes kezeléseket követő életszakasz támogatására a nap mint nap óriási betegforgalmat menedzselő aktív onkológiákon viszont nincs kapacitás, ezért alapkövetelménynek kellene lennie mindenhol, hogy az onkológiai osztályok mellett működjön önálló hospice osztály is. Ez ma sajnos kevés helyen valósul meg” – fakadt ki a professzor.

A hospice részleg 2012. óta az onkológiai centrumba integráltan működik. Miután 2017-ben az aktív betegeket gyógyító onkológiai centrum a Szent László Kórház területén egy felújított, 21. századnak megfelelő, korszerű épületbe költözött, lehetővé vált, hogy a helyén – sok támogatónak köszönhetően is – mára európai körülmények között, s a korábbinál több beteget fogadjanak. Sajnos a részleg kapacitása nem teszi lehetővé, hogy eleget tegyen az igényeknek, jelenleg is sokan vannak a várakozási listán, az ország minden szegletéből. Innen nem küldenek el egyetlen végállapotú beteget, 30 napos gondozás után sem. (Általában ez a gyakorlat.)

A professzor szavait hallgatva azon gondolkodunk: vajon hányan nem élik meg az osztályra kerülést. (?!) És ha csak a „csúnya” anyagiakat nézzük, micsoda gond lehet a súlyos rákos betegek otthoni ellátása, mondjuk az aktív korú hozzátartozóknak, de a társadalomnak is. Hozzátéve, hogy nálunk általában tabuként kezelik a halált, a családok nem tudják, hogyan dolgozzák fel. Ám a hozzátartozók többsége, ha akarná sem lenne képes megfelelő lelki gondozást, adekvát fájdalomcsillapítást nyújtani az életből kifelé tartó szerettjének. Ez a hivatás mellett szakmai tudást is igényel. Ottjártunk napján 400 beteget fogadtak az új centrum ambulanciáján, közülük ötvennek írtak elő kemoterápiás kezelést az orvosok. Amúgy a covid járvány idején, miközben visszaesett a hazai onkológiai osztályok betegforgalma, a Szent László Kórházban nőtt a felvett betegek száma.

Fejezzük be rövid beszámolónkat a hospice osztályon Bodoky Györgytől hallott mondatokkal: „Elkötelezett, lelkiismeretes, tapasztalt munkatársaink nagyon sokat segíthetnek azoknak a betegeknek, akik életük utolsó szakaszának nehéz terhét hordozzák. Azt a terhet, amelyet az élettel együtt mindannyian megkapunk.”

Mi pedig még annyit tennénk hozzá: hazánkban a második legtöbb embert érintő betegség a rák, amit, ha időben diagnosztizálnak, legtöbbször gyógyítható. De nem szabad megfeledkezni a palliatív ellátásról, a végstádiumú betegek gondozásáról, és azokról, akik ezt a nemes hivatást végzik.