Textil arcmaszkok: tények és tévhitek

TÉNYEK TÉVHITEK
Harmadára csökkenti a levegőből belélegezhető cseppek mennyiségét A textilből készült, házi gyártású változat nem véd semmitől
A sebészi (orvosi) szájmaszkokhoz hasonlóan a környezetet védi Véd a koronavírus ellen
Hamis biztonság érzetet adhat, csökkenhet a távolság tartására történő odafigyelés, viselése segíthet, hogy ne érj az arcodhoz Nem kell úgy figyelni a kézhigiénére, mint más tipusú maszkok használata esetén
Min. 60 Celsius fok hőmérsékleten szükséges mosni Különleges, bonyolult módon lehet tisztítani
60 Celsius fok feletti mosás esetén a többi szennyes ruhaneművel is mosható Nem mosható a többi szennyessel
A szabályszerű fel és levétele megegyezik a sebészi (orvosi) szájmaszknál alkalmazott szabályokkal Mindegy, hogyan hordom
A textilmaszkok is “egyszer használatos maszkoknak” számítanak, így minden használat után ki kell mosni őket Ritkábban kell mosni

 

Forrás:

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html

Házi gyártású, textil maszkok

Egy újabb tévhit ami a maszkokkal kapcsolatban kering: a textilből készült, házi gyártású változat nem véd semmitől. Ez nem így van, hiszen ezek is rendkívül hasznosnak bizonyulnak járványhelyzetben.

  • Anyaga: textil, egyes esetekben papírszűrő az anyag közé varrva.
  • Milyen esetekben használható? A nagyobb cseppeket felfogja, valamint védi a körülöttünk élőket, ezzel nagyban csökkentve a továbbfertőzés esélyét, lappangási vagy tünetmentes időszakban.
  • Véd a koronavírus ellen? Sajnos ez nem véd a megfertőződés ellen, így ha ilyen célra szeretnénk maszkot vásárolni, akkor inkább az előző típust válasszuk.

Összességében tehát egy súlyos járványügyi helyzetben, mint a COVID-19 világjárvány, bármilyen típusú, formájú és anyagú védőmaszk nagy segítség lehet a kórokozó továbbterjedése ellen. Éppen ezért fontos, hogy szerezzünk be egyet és ha valamiért közösségbe kell menni, akkor viseljük is. Ne felejtsük el, ezzel nem csak magunkat, hanem a környezetünkben élőket, szeretteinket is védjük!

https://www.webbeteg.hu/cikkek/pr/25061/szajmaszk-tenyek-tevhitek

Mikor jó egy textil maszk?

A textil arcmaszk…

  • szorosan, de kényelmesen illeszkedjen oldalt az archoz
  • legyen rögzítve a fejen hátul összekötött, vagy fülre akasztható madzaggal
  • több réteg szövetből álljon
  • tegye lehetővé az akadálymentes légzést
  • legyen gépben, 60 Celsius fokon mosható és szárítható anélkül, hogy károsodna vagy megváltozna az alakja

Kell a textil arcmaszkokat rendszeresen mosni, vagy másképpen tisztítani?

Fontos, hogy rendszeresen, minden viselés után kimossuk az arcmaszkokat. A Semmelweis Egyetem ajánlása, hogy a maszkok mosása minimum 60 Celsius fokon történjen.

Hogyan kell biztonságosan levenni a használt textil arcmaszkot?

Ügyeljünk rá, hogy a maszk levételekor ne érjünk a szemünkhöz, orrunkhoz vagy szánkhoz, a levétel után pedig egyből mossunk kezet! Amennyiben a maszkot nem azonnal mossuk ki, akkor dupla nejlon zacskóban tároljuk, minden mástól elkülönítve, lehetőség szerint az erkélyen, vagy a teraszon.

https://semmelweis.hu/koronavirus/mit-tehetunk/utmutato-a-hazilag-elkeszitheto-arcmaszkokhoz/

Egy 2007-ben készült holland tanulmány összehasonlította egy textilből készült házi maszk, egy standard sebészi maszk és egy FFP2-es maszk védelmi képességét. Mindkét irányból megvizsgálták a három maszkot: milyen védelmet nyújt viselőjének és a külvilág felé.

Az eredmények szerint még egy sima házimaszk is harmadára csökkenti a levegőből belélegezhető cseppek mennyiségét. Ha azonban a maszk viselője köhög, szinte semmit sem ér: a cseppek 90%-a átjut a környezetbe.

Ebben az esetben a sebészi maszk is csak a váladék felét tartja vissza. Arról nem szólt a tanulmány, hogy az a váladékcsepp, amely sikerrel átverekedte magát egy maszkon, vajon eljut-e 6 méterre vagy jóval kisebb lesz a hatótávolsága.

Huang azt állítja, mivel már egy egyszerű sebészi vagy porfogó maszk is képes felfogni a nagyobb cseppek egy részét, és hogy bármilyen részleges védelem sokkal jobb, mint a semmilyen. Megjegyzi, hogy még nem tudjuk, a COVID-19 milyen mértékben terjed az aeroszolokon és a nagyobb részecskéken keresztül.

The Guardian/

https://contextus.hu/koronavirus-maszk-viselese-velemenyek/?fbclid=IwAR0HCjlSoJ707stE8leoXBHys2R70hBTx-2n7ejIvxcKlrJc-SXN70NkQYE