Új Nemzeti Mesterséges Intelligencia Laboratórium alakult

Nagy-Britannia egészségügyi államtitkára, Matt Hancock ez év nyarán jelentette be a kormány 250 millió GBP-s befektetését a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) új központjának létrehozására.

Gyorsabb diagnózis, hatékonyabb terápia

Az új Nemzeti Mesterséges Intelligencia Laboratórium (National Artificial Intelligence Lab) célja az orvosok munkájának segítése a diagnózis gyorsabb felállításában és a terápiák eredményességének és hatékonyságának növelésében. Az új központ székhelye az NHSX lesz, amely a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service; NHS) egészségügyi szervezetek digitalizációjáért felelős egysége.

Az új központ – többek között – a daganatos megbetegedések, a demencia és a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztikai és kezelési eljárásainak fejlesztésében nyújt segítséget, elősegítve ezzel azt, hogy az NHS globális vezető szerepet tölthessen be a mesterséges intelligencia és az egészségügyi kutatás területén.

Az AI alkalmazása az alábbi gyakorlati hasznot nyújthatja az egészségügy területén:

  • javulást eredményezhet a daganatos megbetegedések szűrésében – gyorsítva a digitális diagnosztikai eljárások eredményeinek pl. a mammogrammoknak, az agy és a szem régiójáról készített felvételeknek a kiértékelését;
  • korábbi szűrés lehetősége a rizikócsoportokba tartozó személyeknél olyan kórképeknél, mint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a demencia,- ilyen módon segítve a korai felismerést, és a célzott, személyre szabott kezelés minél korábbi megkezdésének a lehetőségét.

Vezető szerepet szánnak az NHS-nek

Hancock kiemelte, hogy egy óriási egészségügyi technológiai forradalmat élünk, amely az NHS-t egy preventív és személyre szabott kezelést nyújtó szervezetté formálhatja. Simon Stevens, az NHS vezérigazgatója elmondta, hogy a mesterséges intelligencia napjainkra már készen áll az egészségügyi gyakorlatban történő alkalmazásra, így a brit kormány által bejelentett befektetés egy lépés afelé, hogy segítse az NHS-t abban, hogy a világvezető intézményévé váljon az új technológiák alkalmazása területén. Matthew Gold az NHSX vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a beruházás képessé teszi az NHS-t a mesterséges intelligencia forradalmasítására, ezáltal pedig lehetőség nyílik arra, hogy az orvosok munkája gyorsabbá és hatékonyabbá váljon. Matthew Honeyman, a King’s Fund kutatója úgy véli, hogy bár a technológia sosem lesz képes helyettesíteni azt az együttérzést és empátiát, amit egy ember nyújthat, az kétségtelenül javítja az egészségügyi ellátást, a szakorvosok a felszabaduló idejüket a betegekre fordíthatják.

Felkészült az NHS?

Akárcsak a bejelentett pénzösszeg nagysága, épp olyan jelentőséggel bír az egészségügy felkészültsége is az új technológiák befogadására. Egészségügyi szakértők már korábban figyelmeztettek arra, hogy a biztonságos és hatékony digitális átálláshoz alapos előkészítésre van szükség, standard eljárásokot kell bevezetni és fel kell készíteni az NHS személyzetét a digitális technológiák alkalmazására. Az NHS számos egységének személyzete jelenleg úgy érzi, hogy az IT inkább nehezebbé, mint könnyebbé teszi az életét.

(Forrás: www.bmj.com)