Egészségpart

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság 2021 nyarán EGÉSZSÉGPART elnevezéssel egészségügyi szűrő- és felvilágosító programsorozatot indított, amelynek célja a helyi lakosok és a Balaton mellett nyaralók szűrése és egészségesebb életmódra való ösztönzése volt.

Az EGÉSZSÉGPART egyfajta egészségügyi „vándortáborként” 2023-ban – immár harmadszor – 3 nyári hétvégén népszerű balatoni strandokra látogatott el: Balatonboglárra, Balatonalmádiba és Gyenesdiásra.

A programsorozat a MEMT, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával valósulhatott meg.

Az EGÉSZSÉGPART-hétvégéken a következő ingyenes szűrőprogramokat vehették igénybe a jelentkezők:

  • Általános állapotfelmérés (vércukor-, trigliceridszint- és koleszterinszint-mérés, vérnyomás- és pulzusmérés), illetve férfiaknak prosztata-rendellenességek szűrése vérvétellel (PSA-szűrés)
  • EKG-vizsgálat
  • Bőrgyógyászati szűrővizsgálat
  • Digitális szájüregi szűrővizsgálat
  • Életmód-kockázatfelmérés és életmód-tanácsadás
  • Funkcionális mozgásminta szűrés
  • Testösszetétel-vizsgálat

Életmód-kockázatfelmérést követően a szűréseken részt vevők életmód- és dietetikai tanácsadásban is részesülhettek. A digitális szájüregi szűrővizsgálat után a szájhigiénés tanácsadáson a helyes fogmosás technikáját és a szájápolás fontosságát ismerhették meg a szűrésekre látogatók. Az érdeklődőknek lehetőségük nyílt részt venni alapszintű újraélesztés-oktatásban is. A gyerekek pedig játékos formában juthattak sok hasznos ismerethez a Teddy Maci kórházban.

A bőrgyógyászati szűrés magas szakmai színvonalát a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinika orvosai, a digitális szájüregi szűrést a Semmelweis Egyetem Fogászati- és Szájsebészeti Oktató Intézet munkatársai biztosították, életmód-tanácsadással pedig a Semmelweis Egyetem Népegészségtani Intézetének rezidensei segítették az érdeklődőket. A rendezvény lebonyolításában a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének és a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének tagjai, továbbá a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatói is aktívan részt vettek.

A 3 hétvége során 740 fő szűrővizsgálata történt meg. A szakorvosok több esetben találtak rosszindulatú elváltozásokat is, ilyenkor az érintetteket átirányították a lakóhelyük szerinti intézményekhez.

A lakosság részéről rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így a programsorozat folytatódik a következő években is. Az EGÉSZSÉGPART a „házhoz jövő” ingyenes szűrésekkel és az egészséges életmód támogatásával arra tanítja a kicsiket és nagyokat, hogy sok betegséget meg lehet előzni. Ezzel hozzájárulhatunk ahhoz a szemléletváltáshoz, amelynek az eredménye – mindannyiunk örömére – egy egészségesebb Magyarország lesz!

További információkat az EGÉSZSÉGPART hivatalos honlapján talál: egeszsegpart.com

Nézze meg, milyen volt a hangulat balatoni programjainkon:         

Elérhetőségünk: egeszsegpart@memt.hu

Egy életünk van, vigyázzunk rá, éljünk egészségesen!