Egészségpart

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság a Magyar Nemzeti Bank támogatásával 2021 nyarán EGÉSZSÉGPART elnevezéssel egészségügyi szűrő-, és felvilágosító programsorozatot indított, amelynek célja a helyi lakosok és a Balaton mellett nyaralók szűrése és egészségesebb életmódra való ösztönzése volt.

Az EGÉSZSÉGPART 7 nyári hétvégén egészségügyi ‘vándortáborként’ Veszprémbe, Balatonakarattyára, Csopakra, Balatonfüredre, Balatonalmádiba, Gyenesdiásra és Keszthelyre; a legnépszerűbb strandokra látogatott el.

A programsorozat a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, a Veszprém megyei egészségügyi intézmények és a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai támogatásával, valamint a helyi önkormányzatok, illetve képviselők hozzájárulásával jött létre.

A programsorozat keretében az oda látogatók a Nemzeti Népegészségügyi Központ szűrőbuszain olyan ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt, mint a bőrgyógyászati szűrés, szájüregi szűrés, testösszetétel vizsgálat, általános szűrővizsgálatok.

Az általános szűrővizsgálatok keretében vércukorszint mérést, vérnyomásmérést, EKG vizsgálatot és koleszterinszint mérést végeztek a szervezők, a fogászati tanácsadáson a helyes fogmosás technikáját és a szájápolás fontosságát ismerhették meg a szűrésekre látogatók. A gyerekek a Teddy Maci kórházban a közös játék során sok hasznos ismerethez jutottak.

A bőrgyógyászati szűrés magas szakmai színvonalát a Semmelweis Egyetem Bőr- és Nemikórtani Klinika munkatársai biztosították, a rendezvény lebonyolításában a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének és a Magyar Fogorvostanhallgatók Egyesületének tagjai is aktívan részt vettek,
A 7 hétvége során mintegy 3000 ember vett részt programjaink valamelyikén, 1556 fő szűrővizsgálata történt meg. Sajnos több esetben rosszindulatú elváltozásokat is találtak a szakorvosok, az érintettek a lakóhelyük szerinti intézményekhez kerültek átirányításra.

A szűrések a betegségek időben történő felismerésére, megelőzésére és az egészséges életmód támogatására irányultak, elmondható, hogy a lakosság részéről rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, így a programsorozat reményeink szerint folytatódik a jövőben! A folyamatos prevenciós programok és figyelemfelkeltő aktivitások segítik a Lakosság szemléletváltását és hozzájárulhatnak egy egészségesebb Magyarország jövőjéhez.

További információ az egeszsegpart.com oldalon olvasható.

Elérhetőségünk: egeszsegpart@memt.hu

Egy életünk van, vigyázzunk rá, éljünk egészségesen!