Medicina évkönyv

Medicina Évkönyv TOP200 – 2022

A kötetet értéknek tekintő szerzőknek, a könyvet támogató mecénásoknak és a könyvet alapító Nógrádi Tóth Erzsébet kitartásának köszönhetően a Medicina évkönyv túlélte a nehézségeket.  A hagyományoknak megfelelően megtalálható benne a 200-200 legnagyobb árbevétellel rendelkező, közfinanszírozott gyógyító intézmény, illetve egészségipari vállalat. Kiderült, hogy a toplistán szereplő cégek megduplázták a nyereségességüket. Látható a kötetben, hogy az egyes gyógyító szakmacsoportokban miként alakultak az árbevételek az elmúlt három évben. A számadatok validak, hiszen az adatbázisokat, csakúgy, mint a megelőző években a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Dun & Bradstreet Magyarország bocsátotta a szerkesztők rendelkezésére. Az évkönyvben publikáló 48 szerzőnek köszönhetően reális képet kapunk az egészségügyről. A tíz éve hűséges szerzőgárda, és a csatlakozó új szerzők értékes elemző írásaikkal mutatják be a gyógyító ágazatot eredményeivel és a sok nehézségével együtt.  Első alkalommal publikálnak a kötetben a határon túl, Nagy Britanniától a szomszédos országokban gyógyító orvosok.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Medicina Fórum évkönyv mementóként marad meg az utókor számára, hogy egy parányi, kegyetlen vírus, majd a váratlanul kitört háború hogyan képes fejre állítani hazánk egészségügyét is. Úgy is fogalmazhatnék: kordokumentum a 2021/2022-es éveket bemutató, jubileumi Medicina Fórum évkönyv, amely előrevetíti: soha többé nem lesz, nem lehet már ugyanaz az életünk, nem lehet ugyanolyan az egészségügyi ellátórendszerünk, mint amilyen korábban volt.” – méltatta az évkönyvet a zsűri elnöke Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.

KÖNYVÉRTÉKESÍTÉS JÓTÉKONY CÉLRA

A Medicina Fórum évkönyv alapítója és a kiadója úgy döntött, hogy az értékesítésből származó bevételt a Szent László Kórház Hospice Alapítványának adományozza. Ennek érdekében kérik a nagylelkű adományókat, hogy csatlakozzanak a jótékonysági kezdeményezéshez. Az összeget a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság utalja át az alapítványnak.

A végstádiumú onkológiai betegeket ápoló hospice részleg akkor került a kórház korábbi onkológiai osztályának helyére, amikor az aktív daganatos betegek ellátása az intézmény felújított, és a 21. századnak megfelelő onkológia épületébe került. Így a végstádiumú betegek ellátása is méltó körülmények között történhet.

A Medicina Fórum évkönyv megrendelhető a memt.titkarsag@gmail.com címen.  

 

______________________________________________________________________________

Medicina Évkönyv TOP200 – 2020

„Nem hiszem, hogy túlzást lenne azt állítani, hogy az idei Medicina évkönyv 156 oldalának kritikus és értékes elemzései, megfontolandó véleményei, a hazai egészségügy állapotát hűen elénk táró írásai mementóként maradnak meg az utókor számára: egy parányi, kegyetlen, ismeretlen vírus, hogyan képes fejre állítani a fejlettebb országok, köztük hazánk életét is” – fogalmazott méltatásában Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke. Az évkönyvben az egészségügyi ágazat vezetőinek, a járvány levezénylésében frontvonalban lévőknek, a tudományos világ elsőszámú   képviselőinek, akadémikusoknak, virológusoknak, a kibervédelemben jeleskedőknek, egészségügyi közgazdászoknak, az ágazat érdekképviseletét ellátó szervezetek vezetőinek, az egészségipart képviselőknek, a ragályt előrejelző adatbázisok módszertanát kidolgozóknak, és a betegség megelőzésében, a gyógyítás frontvonalában küzdőknek az elemző írásai jelentek meg.Tavaly, a 2019 évi Medicina könyv bemutatóján úgy fogalmaztam, hogy egyre népszerűbbé válik a kötet. Most úgy fogalmaznék: kordokumentum lesz a Medicina 2020-as évkönyv. Egy olyan esztendő egészségügyét és a kapcsolódó szakmákat bemutató könyv, amely, a benne publikáló prominens szerzőknek köszönhetően előrevetíti: soha többé nem lesz, nem lehet már ugyanaz az életünk, nem lehet ugyanolyan az egészségügyi ellátórendszerünk, mint amilyen eddig volt. „Mindenki rádöbbent, hogy a gyógyító intézmények nem csupán elköltői a közpénzeknek, hanem az emberek egészségének, életének visszaadásával fontos tényezői a nemzetgazdaságnak, a GDP növekedésnek” – mondta Kovács Árpád.

A hagyományoknak megfelelően a kötetben megtalálható a 200-200 legnagyobb árbevétellel rendelkező, közfinanszírozott gyógyító intézmény, illetve egészségipari vállalat. E mellett kisebb táblázatokban nyomon lehet követni, hogy a különféle gyógyító beavatkozásokért mekkora összeget fizetett az egészségbiztosító az előző évhez képest, hogyan alakultak a várólisták, illetve, hogy az egészségipar különféle szektoraiban tevékenykedő cégeknek hogyan alakult az árbevétele, ugyancsak az előző évhez képest. Látható, hogy új cégek kerültek föl a listákra, látható, miként fejlődött az egészségipar. A táblázatokat egészségügyi közgazdászok, egészségbiztosítási szakemberek elemezték. A számadatok validak, hiszen az adatbázisokat, csakúgy, mint az elmúlt hét évben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Bisnode Magyarország bocsátotta a szerkesztők rendelkezésére.

„Úgy vélem a nyolcadik alkalommal megjelenő Medicina évkönyv valóságos tükörképet mutat fel az egészségügy, az egészségipar jelen állapotáról, a közeljövő terveiről. Egyfajta korkép a jelen és a jövő számára is, ha majd valaki pár év, netán évtized múlva vissza kíván tekinteni arra, hogyan is nézett ki az ágazat a 2020-ban” – szögezte le Kovács Árpád, aki az évkönyvhöz kötődő kiválósági díjakat odaítélő szakmai zsűri elnöke.

Az idei Medicina évkönyv a növekedés.hu kiadásában jelent meg, megrendelhető a szerkesztoseg@novekedes.hu e-mail címen.

______________________________________________________________________________

Medicina évkönyv  TOP200 – 2019

Immár hetedik alkalommal jelent meg a Medicina évkönyv. A kötet célja, hogy transzparenssé tegye az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét, hogy talán már nem is a túl távoli időben megtudhassák a biztosítottak, hol, milyen minőségű ellátásban részesülhetnek. Ám addig is bőséges kínálat tárul az
érdeklődők elé.

A kötet első részében kapott helyett a 200-200 legnagyobb bevételű közfinanszírozott gyógyító intézmény és egészségipari vállalat. A gyógyító intézményeknél a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott finanszírozási bevételük, a cégeknél az árbevételük nagysága alapján készültek a validált rangsorok, összevetve az előző évi adataikkal. Az árbevétel szerinti rangsorolás mellett mintegy ötven véleményformáló személyiség elemzése is megtalálható a kötetben. Megtudható például, mit gondol az ágazat jövőjéről az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

Érdekes végigböngészni, hogy az államigazgatási szféra prominensei hogyan vélekednek a betegellátásról, és hogyan értékelik a gyógyító intézmények finanszírozásának visszásságait az egészségüggyel foglalkozó közgazdászok, szakmai szervezetek. „Szót kapott” a fiatal orvosnemzedék is, igen érdekes jövőképet vázolnak föl az ágazatról, saját életútjukról, és ugyancsak tanúságosak az egészségipar jeles személyiségeinek elemző írásai.

Megtalálható a kötetben egy, a Magyar Kórházszövetség által készített rövid, pozitív lista a legkiválóbb egészségügyi szolgáltatókról, amelyet a jövőben bővíteni szeretnénk, éppen a transzparencia érdekében. Ám ez a kiadvány már most is elgondolkodtató képet nyújt az egészségügy, az egészségipar jelen állapotáról, egyfajta korkép a jelen és a jövő számára is. Ha valaki pár év, netán évtized múlva vissza kíván tekinteni arra, hogyan is nézett ki az ágazat a 2000-es évek második évtizedének végén érdemes lehet böngészni a Medicina évkönyv oldalait.

______________________________________________________________________________

Medicina évkönyv TOP200 – 2018

______________________________________________________________________________

Medicina évkönyv TOP200 – 2017

______________________________________________________________________________

Medicina évkönyv TOP200 – 2016

______________________________________________________________________________

Medicina évkönyv TOP200 – 2015

______________________________________________________________________________

Medicina évkönyv TOP200 – 2014

______________________________________________________________________________

Medicina évkönyv TOP200 – 2013