A COVID-19 járvány terjedésének megállításában mindenkinek meghatározó szerepe van, felelős magatartással, odafigyeléssel, a korlátozó intézkedések és a higiénés szabályok betartásával mindannyian tehetünk a pandémia megfékezéséért. Ennek egyik eszköze a maszk viselése, amely egy olyan megelőző intézkedés, ami korlátozhatja bizonyos légzőszervi vírusos betegségek, köztük a COVID-19 terjedését is. Jelenleg a tömegközlekedés járatain és a zárt üzletekben kötelező a használata, de saját magunk és mások védelme érdekében a szabadban is ajánlott, főleg ott, ahol nagyobb tömegek fordulhatnak elő. Az arc eltakarása mellett természetesen továbbra is fontos a fizikai távolságtartás és a megfelelő kézhigiéné.

A járványgörbe alacsonyan tartása mindannyiunk közös érdeke és felelőssége, csak együtt, egymásra vigyázva sikerülhet. Ezért a maszk használatának népszerűsítésére az Egészségügyi Menedzserképző Központtal, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal, a Családbarát Magyarországgal és a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületével közösen kampányt indítunk, melyben várjuk a fényképeket kreatív, egyedi, vagy akár vicces házilag készült maszkokról és a legjobb megoldásokat díjazzuk is.

Vajon lehet-e maszkot készíteni egy fél pár zokniból, vagy egy üres palackból? Gondolkoztál már azon, hogy az otthon található holmik milyen lehetőségeket rejtenek? Eljött az ideje, hogy Te is szétnézz a lakásban, légy kreatív és csatlakozz pályázatunkhoz!

Küldj magadról fotót saját készítésű maszkodban a kiírásnak és a játékszabályzatnak megfelelően a program@csbm.hu e-mail-címre június 5. 15.00 óráig! A pályázati kiírás alapján kiválasztott képek felkerülnek a Maszkra fel! kampány albumába, és a három legtöbb lájkot kapó kép gazdája értékes ajándékokat nyerhet.

A kampány időtartama:

2020. május 21-től június 5-ig

Díjazás:

I. díj – családi hétvége
II. díj – online fotós tanfolyam
III. díj – online kenyérsütő tanfolyam

Játékszabály

Videó – Maszkra fel!

Videó – Dr. Zelena András gyászterapeuta, tanszékvezető egyetemi docens a maszkok használatáról

Videó – Dr. Szatmári Judit Anna PhD, muzeológus-divattörténész, BTM Kiscelli Múzeum

Videó – Németh Franciska, ápoló, Szent János Kórház Gyermeksebészeti és Traumatológiai Osztály

Videó – Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, EMMI és Dr. Merkely Béla SE rektor, egyetemi tanár

Videó – Prof. Dr. Jakab Ferenc, virológus, Pécsi Tudományegyetem

Játékra és maszkra fel!

A COVID-19 járvány hazai és nemzetközi szakirodalma alapján szakértőink a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjával közösen folyamatosan monitorozzák a maszkkal kapcsolatos információkat.

Ajánlásaink maszkviseléshez

Védőmaszkok helyes használata

Szövetmaszkok

Védőmaszkok tisztítása

Textil arcmaszkok: tények és tévhitek

Orvosi és nem orvosi maszkok közötti különbségek