Átadták a Medicina Fórum kiválósági díjait

Nyolc kiválósági díjjal jutalmazta idén a Medicina projekt zsűrije az egészégügyben kiváló teljesítményt nyújtók munkáját. Az immár kilencedik alkalommal, évente kiadott Medicina Fórum díj odaítélésénél a szakmai és tudományos munka elismerése mellett az idén fókuszba került a COVID-19 járványban végzett tevékenység is – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese a Gundel rendezvénytermében tartott szűk körű díjátadón. A díjat Kovács Árpád, a zsűri elnöke és Nógrádi Tóth Erzsébet, a Medicina Fórum projektigazgatója adta át a nyerteseknek. Méltatásuknál Gaál Péter, a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság elnöke és Boncz Imre, a Pécsi Tudományegyetem dékán-helyettese, a zsűri tagjai vettek részt.

A B. Braun – Medicina Fórum díjat a Dél-Pesti Centrumkórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Betegellátó Osztálya érdemelte ki, ahol elsőként kezdték meg Magyarországon a korona vírus által fertőzött betegek intenzív osztályos ellátását. Az elismerést kiemelkedő, innovatív szakmai és szervező munkájukért, az emberfeletti erőfeszítéseikért érdemelték ki. A díjat Bobek Ilona osztályvezető főorvos vette át.

A HARTMANN-Medicina szakmai különdíjat a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Kórházhigiénés Osztályának ítélték oda az infekciókontroll területén a fertőzésekkel szemben folytatott kiemelkedő teljesítményért. Példaértékű az a szemlélet, mellyel az osztály dolgozói együttműködnek az intézmény többi osztályával. A díjat Dr. Kopcsóné Dr. Németh Irén Anna PhD, a Kórházhigiénés osztály osztályvezető főorvosa vette át. A Generali-Medicina Fórum 2021 különdíjat a Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Újszülött és Gyermek Intenzív Egység érdemelte ki, amelyet Dr. Szabó Éva osztályvezető főorvos vett át. Az osztályon a Perinatális Intenzív Centrumban ápolt csecsemők körében 0,47 %, az 1500 g-nál kisebb koraszülöttek körében 4,2 % volt a véráram fertőzések aránya.

A Sanofi által támogatott Kiváló rezidens 2021 díjat megosztva Dr. Kardos Dániel József, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika rezidense kapta, aki a gyógyítás és a PhD kutatáson kívül végzett kutatómunka mellett rangos szakmai konferenciákon tart előadásokat, jelentős a publikációinak száma. Részt vett a COVID-19 pandémia kapcsán az egyetem által működtetett közösségi oldalakra történő tartalomgyártásban. A másik Kiváló rezidens 2021 díjazott dr. Keszthelyi Márton, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársa, aki PhD képzését 2020 -ban a Semmelweis Egyetem, Doktori Iskola, Klinikai Orvostudományok, Urológia Program keretében fejezte be. Aktív tagja a HPV Centrum működtetésének és a Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Daganatsebészeti Centrumában zajló betegutak menedzselésének.

A Meditop Gyógyszeripari Kft. által támogatott Kiváló Fiatal Gyógyszerész 2021 díjat Dr. Gajdács Márió nyerte el, aki 2016-ban kapta meg gyógyszerészi diplomáját a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, 2019-ben ugyanitt szerzett doktori fokozatot. Jelenleg is az egyetem Orálbiológiai és Kísérletes Fogorvostudományi Tanszék munkatársaként dolgozik. Kutatást mikrobiológia, epidemiológia területen folytat. Kumulatív impakt faktor értéke meghaladja a kétszázat, független idézőinek a száma 1360 feletti. A Kiváló Fiatal Gyógyszerész PhD hallgató díjat Dr. Zsidó Balázs Zoltán nyerte el, aki 2019-ben szerezte meg gyógyszerészi diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán, azóta az egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének PhD. hallgatója, egyetemi tanársegéd.  A járvány idején jelent meg tőle egy, a SARS-CoV-2 vírus elleni számítógépes gyógyszer repozíciós tanulmány, a vegyületek in vitro tesztelése jelenleg folyamatban van.

A Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság által támogatott, Az év medikusa 2021 díjat Kotmayer Lili, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának hallgatója nyerte el, aki elsőéves orvostanhallgatóként csatlakozott az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben működő MTA Lendület Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoporthoz. 2019 óta az I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet TDK titkára. A COVID-19 járvány kezdete óta önkéntes szerződéssel segíti a csökkent kapacitással működő onkológiai betegellátást.