Megjelent az Egészségügyi statisztikai évkönyv, 2018

Az egészségügyi intézmények működéséhez szükségesnek ítélt 43 ezer orvosi állás 4 százaléka, míg a kapcsolódó szakdolgozói álláshelyek 3,5 százaléka maradt betöltetlen 2018-ban, ismertette Tokaji Károlyné, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője az InfoRádió Statisztikai percek című magazinjában a frissen megjelent Egészségügyi Statisztikai Évkönyv főbb megállapításait.

Felhívta a figyelmet arra: mivel az előbbi számok átlagos adatok, a fekvőbeteg gyógyintézeti ellátásban már magasabbak ezek az arányok, illetve egyes kórházi osztályokon meghaladja a 10 százalékot is. Utóbbi körbe tartozik jellemzően az endokrinológia, a pszichiátria, a járóbeteg szakellátásban pedig az onkológia, a fizioterápia, az alkohológia küzd a legnagyobb arányban létszámhiánnyal.

[box] Egészségügyi statisztikai évkönyvből (2018)  képet kaphatunk a hazai egészségügy működéséről, a gyógyszerellátásról és számos más kapcsolódó területről is. A lakosság egészségi állapotát tükröző mutatók között megtalálhatók a regisztrált betegségek, a nyilvántartott gondozottak, a balesetek és öngyilkosságok adatai, valamint az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésre vonatkozó információk is. Egészségügyi gazdasági adatok és néhány fontosabb nemzetközi indikátor is szerepelnek a kiadványban. Megrendelhető a KSH weboldalán [/box]

Földrajzi megoszlás szerint a legkritikusabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a költségvetési fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények körében a 15 százalékot is meghaladja az orvoshiány. A szakdolgozók esetében az ország nyugati részében mutatkozik nagyobb létszámhiány, például Vas megyében, Komárom-Esztergomban, de említhetnénk Budapestet is, itt is 10 százalék felett alakult az üres álláshelyek aránya a fekvőbeteg ellátásban. A háziorvosi rendszerben 2018-ra 10 százalékos volt a dolgozói létszámcsökkenés, összességében 4677 háziorvos és 1405 házi gyermekorvos dolgozott az év végén.

(Forrás: Inforádió)