… és újra járnak

A technológia élvonalába tartozó önmozgó külső testvázak alkalmazásának hosszú távú egészségügyi hatásait vizsgálják a Pécsi Tudományegyetem Idegsebészeti Klinikáján.

2019 eleje óta folyik a pécsi egyetemen a ReWalk cég két hatodik generációs exoskeletonjának tesztelése.  E berendezések a súlyos, az orvostudomány jelenlegi állása szerint járni többé nem képes harántbénult gerincvelősérültek számára is újra biztosítják a járás élményét.  A kutatócsoportba tartozó ápolók, gyógytornászok, mérnökök és orvosok ezen eszközök használatának hosszú távú hozadékait vizsgálják.

Az emberi állóképességet, fizikai erőt és mobilitást javító önmozgó külső testvázakat, azaz exoskeletonokat régóta használják már az iparban, és a technológia fejlődésének köszönhetően újabb és újabb területeken, így az egészségügyben is megjelentek az elmúlt évek során.

A pécsi kutatók által egy európai uniós pályázat révén beszerzett eszközök az exoskeleton technológia élvonalát képviselik. Sík talajon akár napi 10 kilométert is képesek megtenni, megfelelő gyakorlással használhatóak lépcsőn járásra is, s több órát üzemelnek egyetlen feltöltéssel.

További részletekért kattintson ide!