Femtonics Kft. – garázscégből a világ élvonalába

A világon egyedülálló és ezért külföldön is nagyon keresett kétfoton mikroszkóp, sikeres nemzetközi együttműködések, publikációk sora neves külföldi szaklapokban, az agy működésének sejtszintű és valós idejű megfigyelése, a látás mesterséges visszaállítása, rákdiagnosztika néhány másodperc alatt – csak néhány azok közül a projektek, kutatások és tervek közül, amelyek Rózsa Balázs fizikushoz és csapatához köthetőek.

Rózsa Balázs a technológiájában élvonalbeli mikroszkópcsalád kifejlesztését megalapozó kutatásokat még Vizi E. Szilveszter, az MTA volt elnöke szárnyai alatt, közel 20 éve kezdte el. Vizi E. Szilveszter támogatása mellett ehhez a munkához csatlakozott két évvel később akkori tanítványa és mai tulajdonostársa, Katona Gergely fizikus – emlékezik vissza az alapító. 2003-ban a világon elsőként alkották meg azt a speciális 3D-s szkennelő technológiát, amely nagyságrendekkel gyorsabban mért a versenytársak berendezéseinél. A mai napig az akkor kidolgozott komplex metodika alapozza meg a munkájukat – teszi hozzá Rózsa Balázs abban az interjúban, melyet a Portfolionak – majd elárulja, hogy mindössze 5 millió forint volt az a pályázati keret, amiből a méregdrága műszer nagyságrendekkel fejlettebb változatát létrehozták. Akkoriban a szűk büdzsére tekintettel mindent, még a leselejtezett eszközöket is megmozgattuk a mikroszkóp megépítéséhez. Heti 80 óra megfeszített munka mellett a saját munkabéremet is beleforgattam a fejlesztésekbe – vallotta be az alapító.

Ekkor kellett volna céget alapítani és szabadalmaztatni a módszert, de a védelmi háló kiépítésére már nem maradt forrás. Ugyanakkor már a képalkotásban elért első eredményünkkel is bekerültünk a világ egyik vezető tudományos szaklapjába – teszi hozzá Katona Gergely. Az alapítók számára tehát gyorsan beigazolódott, hogy fejlesztéseikkel képesek nemzetközileg magasan jegyzett tudományos eredményeket hozni és mivel itthonról szerettek volna a világ élvonalába tartozni, versenyképességük ösztönzése érdekében elindították a Femtonics elnevezésű spin-off vállalkozást.

A cég vezetői az interjúban beszéltek a társaság életében az első fontos mérföldkövekről, sikerekről és a nehézségekről egyaránt.

Az interjúért kattintson ide!