Ha nagyra nő, megmaradhat

A közeljövőben fog eldőlni, hogy melyik lesz az a 2-3 magánkórházlánc Magyarországon, amely 20 év múlva is működik – vetíti előre a Portfolionak adott interjújában Végh Attila, a Panta Hospitals korábbi elnök-vezérigazgatója.

Az egészségügyi menedzser-orvos az interjúban a finanszírozás, a technológia, illetve az egészségügyi szolgáltatók szereposztásának változásai mellett a szakemberhiány szükséges kezeléséről is beszélt. Ennek lehetőségét a hatékonyságnövelésben látja, ami többek között azt jelenti a gyakorlatban, hogy a magasan kvalifikált munkaerőt kevésbé kvalifikálttal váltják ki.

A legköltséghatékonyabb megoldás pedig az, ha a munkát gép csinálja. Az orvosi munka 30-40 százalékához nem kell orvosi diploma, és a nővérek esetében is hasonló az arány. Ezekben sokat segíthetnek az új technológiák.

Az intézményekben tapasztalt szakemberhiány, illetve a várható specializáció kapcsán merült fel a beszélgetésben, hogy a hazai  lakásrendelőkben dolgozó szakorvosok várhatóan betagozódnak-e az intézményrendszerbe? Végh Attila szerint „ez csakis a transzparencia mentén valósulhat meg. Ha az adatok összemérhetőek lesznek, akkor a beteg meg tudja hozni a döntést, melyik orvost válassza.” Ő azonban erre már inkább csak a betegek egy következő generációjától számít.

Időközben a nagyobb intézmények is elérhetnek egy olyan nagyságot, ahol már előkerülnek üzemgazdasági, méretgazdaságossági kérdések és amiatt kezdhet professzionalizálódni egy szervezet. A folyamatszervezés, az informatikai rendszerek és standardok bevezetése nyomán  pedig ezek a nagyobb szervezetek előnyhöz juthatnak, ha közben fehéredik a rendszer.

Egy ilyen környezetben pedig elkerülhetetlen a konszolidáció és hosszú távon 2-3 nagy magánrendelőhálózatról fogunk beszélni Magyarországon. Ezek lesznek azok az intézmények, amelyek a középosztály felső rétegét látják majd el és lefedik a piac 70-80%-át. Már a következő 5 évben eldőlhet, hogy melyek lesznek a hazai legnagyobbak. Ezek rövidtávon olyan versenyelőnyre tehetnek szert, ami hosszútávon megalapozhatja a jövőjüket. Végh Attila szerint ezt látjuk a legnagyobb európai szolgáltatók esetében is.

További részletek a Portfolio-n olvashatók.