A Health Policy szakfolyóirat májusi számában jelent meg dr. Joó Tamás, a MEMT elnökhelyettesének és szerzőtársainak cikke, ebben 9 év adatainak elemzésén keresztül mutatták be, milyen hosszú távú hatást gyakorolt az egészségtelen élelmiszerek fogyasztására a hazánkban 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadó.
A cikk főbb megállapításai közé tartozott, hogy
- az egészségtelen élelmiszerek megadóztatása a fogyasztás csökkentésének eszközeként már egyre szélesebb körben elterjedt;
- a magyar tapasztalatok alapján a népegészségügyi termékadó önmagában nem elegendő a fogyasztás hosszú távú csökkentésére;
- a fogyasztást a táplálkozási szokások, az élelmiszer-környezet és a növekvő jövedelem tartja fenn;
- komplex beavatkozásokkal lehet pozitív és tartós változásokat elérni a fogyasztásban, és mérsékelni az egyenlőtlenségeket.
A teljes cikk itt olvasható: Long-term impact of unhealthy food tax on consumption and the drivers behind: a longitudinal study in Hungary