Medicina évkönyv  TOP200 – 2019

Immár hetedik alkalommal jelent meg a Medicina évkönyv. A kötet célja, hogy transzparenssé tegye az egészségügyi szolgáltatók tevékenységét, hogy talán már nem is a túl távoli időben megtudhassák a biztosítottak, hol, milyen minőségű ellátásban részesülhetnek. Ám addig is bőséges kínálat tárul az
érdeklődők elé.

A kötet első részében kapott helyett a 200-200 legnagyobb bevételű közfinanszírozott gyógyító intézmény és egészségipari vállalat. A gyógyító intézményeknél a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott finanszírozási bevételük, a cégeknél az árbevételük nagysága alapján készültek a validált rangsorok, összevetve az előző évi adataikkal. Az árbevétel szerinti rangsorolás mellett mintegy ötven véleményformáló személyiség elemzése is megtalálható a kötetben. Megtudható például, mit gondol az ágazat jövőjéről az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere.

Érdekes végigböngészni, hogy az államigazgatási szféra prominensei hogyan vélekednek a betegellátásról, és hogyan értékelik a gyógyító intézmények finanszírozásának visszásságait az egészségüggyel foglalkozó közgazdászok, szakmai szervezetek. „Szót kapott” a fiatal orvosnemzedék is, igen érdekes jövőképet vázolnak föl az ágazatról, saját életútjukról, és ugyancsak tanúságosak az egészségipar jeles személyiségeinek elemző írásai.

Megtalálható a kötetben egy, a Magyar Kórházszövetség által készített rövid, pozitív lista a legkiválóbb egészségügyi szolgáltatókról, amelyet a jövőben bővíteni szeretnénk, éppen a transzparencia érdekében.
Ám ez a kiadvány már most is elgondolkodtató képet nyújt az egészségügy, az egészségipar jelen állapotáról, egyfajta korkép a jelen és a jövő számára is. Ha valaki pár év, netán évtized múlva vissza kíván tekinteni arra, hogyan is nézett ki az ágazat a 2000-es évek második évtizedének végén érdemes lehet böngészni a Medicina évkönyv oldalait.

A Medicina 2019 évkönyv megvásárolható az Inmedio és a Relay üzleteiben.