Megjelent az Egészségipari Támogatási Program feltételrendszere

Magyarországnak az az érdeke, hogy az egészségügyi védőeszközök terén is képes legyen az önellátásra, így a járvány újabb hulláma esetén se legyen kiszolgáltatva a nemzetközi piacnak. Éppen ezért a kormány egy komplex csomagot indít az iparfejlesztés érdekében. Ennek első pillére az a Pénzügyminisztérium által elkülönített ötvenmilliárd forintos keret, mely a hazai vállalkozások beruházásainak és fejlesztéseinek támogatására fordítható.

Az Egészségipari Támogatási Program célja a hazai gyógyszer- és gyógyászati eszközgyártás fejlesztése a gyártóhelyek számának emelésével és hatékonyságuk növelésével. A vissza nem térítendő támogatás révén a pályázat nyertesei versenyképesebbé válhatnak, így a program a magyar gazdaság fejlődését is szolgálja.

A támogatásban részesíthető vállalkozások körét a 9/2018. PM rendelet 1. számú melléklete (20a. sora) tartalmazza.  A legkisebb támogatható projektméret 400 millió forint. A beruházásoknál az elszámolható költségek legalább fele gépek, berendezések beszerzésére fordítható, míg az infrastrukturális és ingatlan beruházás aránya az elszámolható költségek legfeljebb 50 százaléka lehet.

A program részletes feltételei elérhetők itt!

Az egészségipar részére még egy további 35 milliárdos keret is elérhető lesz, ezt az Innovációs és Technológiai Minisztérium teszi elérhetővé szeptembertől.

(Forrás: PM)