A MEMT szakértői társszerzői a The Lancet Global Health COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos cikkének

Dr. Joó Tamás, a MEMT elnökhelyettese, és Dr. Palicz Tamás szerzőtársai voltak a The Lancet Global Health 2023. márciusi kiadásában megjelent, a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatos cikknek.

A COVID-19 világjárvány rávilágított az egészségügyi felügyeleti rendszerek, a betegségmegelőzés és a kezelés világszerte tapasztalható hiányosságaira. A számos tényező között szerepel a nemzeti egészségügyi rendszerek finanszírozásának kérdése, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országokban, valamint a világjárványra való felkészülés szilárd globális rendszere. A tanulmány célja az volt, hogy összehasonlító értékelést készítsen a világ egészségügyi kiadásairól a világjárvány kezdetekor, jellemezze a COVID-19 világjárvány első két évében a világjárványra való felkészülésre és reagálásra folyósított fejlesztési támogatás összegét, valamint megvizsgálja a jövőbeli egészségügyi kiadásokkal kapcsolatos várakozásokat és kontextusba helyezze a világjárványra való felkészülésbe történő beruházás várható szükségességét.

Ez a legfrissebb olyan tanulmány, amely összeveti a szükséges finanszírozásra vonatkozó előrejelzéseket a rendelkezésre álló és várható finanszírozási adatokkal, hogy megvizsgálja a világjárványra való felkészüléshez rendelkezésre álló források lehetséges hiányosságait.

A teljes cikk itt olvasható: https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(23)00007-4/fulltext