Nyugdíjazzák a tűt

Brazil és amerikai kutatók az eddigieknél pontosabb vércukormérő szemüveggel álltak a nyilvánosság elé.

A vércukorszint vizsgálata fontos a cukorbetegség felderítésénél és kezelésénél is, de megbízhatóan azt csak vércseppből lehet meghatározni. A tűszúrásos mintavétel azonban, amellett, hogy fájdalmas és kényelmetlen, még fertőzésveszélyt is jelenthet. Éppen ezért egy speciális szemüveget fejlesztett a São Paulo Egyetem São Carlos Fizikai Intézetének és a Kaliforniai Egyetem Nanoengineering Tanszékének (San Diego) csapata.

A brazil és amerikai kutatók érzékelőjére emberi könnyből képes megállapítani a vércukorszintet, amihez a glükóz-oxidáznak nevezett enzimet érzékelik. Ehhez egy elektródot tesznek a szemüveg orrnyergére, és a szemet picit irritáló anyaggal késztetik könnyezésre a pácienst. Amint a könnyek érintkezésbe kerülnek az elektróddal, a glükóz-oxidáz megváltoztatja az elektronok áramlását, és az így keletkezett jeleket a szemüveg szárába épített  áramkör rögzíti, feldolgozza, s rögtön továbbítja is egy számítógépre vagy mobiltelefonra.

Az innovatív technológia fejlesztőinek arra is választ kell adniuk, hogy miként garantálható az, hogy a könnymirigyek irritációjának előidézése véletlen se eredményezzen szemkárosodást.

A kutatók még nem jelezték a forgalomba hozatal várható időpontját.

(Forrás: wearabletechnologyinsights.com)